mandag 21. april 2014

Nye regler for 2014 sesongen

Det innføres umiddelbar soning ved gult kort i klassene 13-16 år

Fem minutters umiddelbar soning ved gult kort for aldersgruppen 13–16 år, alle spillformer (7’er, 9’er og 11’er) innføres fra og med seriestart i 2014.

Denne regelen gjelder ikke i J17, G19 og seniorfotball. I disse klassene praktiseres de tradisjonelle ”kortreglene”, jfr. Reaksjonsreglementet.

Hvorfor
Regelen innføres som et virkemiddel for å fremme gode holdninger, verdier og god oppførsel i norsk fotball. Den skal samtidig gi en bedre forståelse for fair play blant spillerne. Hensikten er at spilleren skal føle en direkte konsekvens og sone umiddelbart mot det laget man har gjort en forseelse mot. Regelen vil også spare kretsene for administrative ressurser.

Hvordan
Regelen innebærer at spillerne umiddelbart må sone 5 minutters utvisning som en direkte konsekvens av tildelt gult kort. Laget må dermed spille med et redusert antall spillere i løpet av soningstiden. Spilleren kan etter 5 minutter delta i kampen igjen ved brudd i spillet. To gule kort til samme spiller i samme kamp gir fortsatt rødt kort og utvisning resten av kampen. Hvis et lag får mer enn to spillere utvist (5 minutter) samtidig, så begynner den tredje spillerens soningstid når den første spillerens tid er ferdig. Det vil si at et lag ikke kan ha flere enn to spillere korttidsutvist samtidig. Lagleder til utvist(e) spiller(e) har ansvar for tidtaking på soningen dersom ikke hjemmelaget som arrangør kan stille egen tidtaker.

Soningstiden løper fra det tidspunkt spillet er gjenopptatt. Dersom lagleder som er ansvarlig for tidtakingen av soningstiden forsøker å få spiller som soner inn på banen igjen før 5 minutter er løpt, vil nytt gult kort bli tildelt spiller og dermed rødt kort og utvisning. I tillegg vil lagleder bli rapportert.

Det innføres Fair Play-møte før kamp i alle fotballkamper

I all fotball, i alle årsklasser og på alle nivåer, skal det innføres et Fair Play-møte før kamp. Fair Play-møtet skal inneholde følgende:

·         Trenerne og dommer møtes, hilser og er enige om at kampen skal gjennomføres i god Fair Play-atmosfære. Trenerne er enige om å bidra til å gjøre dommeren god.

·         Foreldre, foresatte og publikum finner sin plass på motsatt side av lagleder- og spillersiden. (Gjelder i barne- og ungdomsfotballen der publikum ikke er henvist til tribuneplass)

·         Lagene hilser på hverandre før kamp og ønsker hverandre lykke til.

·         Etter loddtrekning ved avspark gjennomfører kapteiner og dommer ”Handshake for peace”. (Gjelder i ungdom- og voksenfotball).

·         Alle gjennomfører Fair Play-hilsen etter kamp og takker hverandre for kampen.

·         I barnefotballen er det begge lags trenere som er ansvarlige for gjennomføring av Fair Play-møtet, i ungdom og voksenfotball er dette dommerens ansvar.